Az ejtőernyőzés története 2018. 05. 24.

Az ejtőernyőzés története

Évezredek óta érdekli az embereket a repülés, mindig is próbálták megfejteni a madarak titkát és átélni a csodát. Az első, embert is szállító hőlégballonos repülés 1783. október 21-én történt, ám már jóval korábban is foglalkoztatta a tudósokat a levegő meghódításának lehetősége. Az első igazi eredményt Leonardo Da Vinci érte el, 1480 után. Felismerte, hogy ernyővel fékezhető a zuhanás, sőt, kiszámította az ehhez szükséges ernyő méretét is. Da Vinci ejtőernyője azonban sosem készült el.

Az ejtőernyőzéssel rengetegen kísérleteztek, de az első, aki ezt túl is élte, egy francia rab, Vincent Lavini volt, aki 1767-ben ejtőernyővel próbált megszökni fogságából. Az ő hatására a szintén francia Andrés-Jacques Garnerin 1797-ben 1000 méteres magasságból szállt le sérülés nélkül a saját maga alkotta ejtőernyőjével, és nem sokkal később már sokkal stabilabb és biztonságosabb ejtőernyőt is tudott készíteni. Mivel ezeket az ernyőket még nem lehetett behajtogatni, óriási helyet foglaltak, és ezt a problémát csak 1911-ben sikerült megoldania Gleb Jevgenyevics Kotyelnyikovnak.

Az ejtőernyőzés fejlődése és igazi népszerűsége innen indult be, és azóta is töretlen. Ha szeretnéd kipróbálni, milyen érzés lehet, bátran keress minket elérhetőségeinken!