Ejtőernyős ugrás profi oktatóval – A tandemugrás menete

A tandemugrás az ejtőernyőzés olyan formája, amit bárki kipróbálhat. Nincs szükséged semmilyen előképzettségre, sem bonyolult orvosi vizsgálatokra, viszont a felszerelés terhelhetősége miatt kizáró ok, ha meghaladod a 95 kilót!

Mi a különbség a tandemugrás és az önálló ejtőernyős ugrás között?

Az ejtőernyős ugrás ebben az esetben nem egyedül történik, mivel egy speciális hevederrendszerrel szorosan egy profi tandempilótához vagy csatolva. Természetesen mindent ő csinál, neked egyetlen dolgod van: ÉLVEZD AZ UGRÁST! Bármit csinálsz, nem tudsz bajt okozni. A tandempilótád minden helyzetben tudja, mit kell tennie. (Tandempilóta csak a legtapasztaltabb ejtőernyős oktatókból válhat, minimum 1000 ejtőernyős ugrás után.)

Az ejtőernyős tandemugrás pontos menete

Ha kedved támadt egy ejtőernyős ugráshoz, első lépésként időpontot kell egyeztetned velünk legalább két héttel az ugrás tervezett időpontja előtt. Ezt megteheted telefonon vagy akár e-mailben is. A megbeszélt időpontban találkozunk a repülőtéren, ahol kollégáink azonnal gondjaikba vesznek. Végigkalauzolnak a helyszínen, és elmondják a reptér biztonsági szabályait.

Ezután kapsz egy ugróruhát, és indulhat a kaland. A kolléganők feladják rád az utashevedert és ellátnak pár jó tanáccsal, amikkel még élvezetesebb lesz az ejtőernyős ugrás. Ezután a tandempilótád veszi át a szót és folytatja a felkészítést. Ő ellenőrzi és véglegesíti a hevederzet beállításait, és eközben részletesen elmondja az ugrás menetét.

Alaposan elgyakoroljátok az ejtőernyős ugrás legfontosabb részeit, amivel meg is történik a felkészítés az ugrásra. Ezután következik egy rövid interjú, ami már a saját kisfilmed része. Aztán pedig irány a gép! Séta közben is készítünk néhány igen értékes képkockát rólad, majd a repülőgépnél, és az ugrásod közben végig filmezünk. Következik egy utolsó felszerelés-ellenőrzés a gépnél, majd felszállás.

Nagyjából 20 perces repüléssel érjük el az ugrási magasságot, vagyis a 4300 métert. Ezalatt még egyszer röviden átvesszük az ugrás részleteit. Néhány perccel az ejtőernyős ugrás előtt 4 ponton összecsatoljuk a hevedereinket 4 darab egyenként 2500 kg teherbírású csatoló taggal. Ezután nyílhat az ajtó és az ajtónyíláshoz csúszunk. Az adrenalinszinted itt már garantáltan az egekben lesz. 🙂 Felvesszük a megbeszélt kiugrási pozíciót, és ugrunk!

Pár másodperc múlva ég és föld között találod magad egy semmihez sem fogható mámorban úszva. Ez a szabadesés. Ilyet biztos, hogy nem éreztél még. Na, ez az, amiért jöttél!

Ezalatt persze a kamera forog, és rögzíti ezeket a csodálatos pillanatokat. És 1500 méteren már nyílik is az ejtőernyő. A modern felszerelésekkel ez nem egy borzasztó nagy rántás, hanem egy finom nyílási folyamat. Minden lelassul, és megkönnyebbülten ujjongsz majd, miközben nem győzöl betelni a látvánnyal. Szerencsére van még 7-8 perced a földet érésig, így kiélvezheted a teljes szabadság érzését, ahogy suhansz csak a néma csendben a végtelen kékségben.

Ha van kedved, irányíthatod az ejtőernyőt is. Landolás előtt még elgyakoroljátok a helyes földetérési pozíciót, és már újra a földön is vagy. Megcsináltad! Mindenki együtt örül veled, mert sugárzik belőled, hogy mekkora élménnyel gazdagodtál!

Néhány szó a biztonságról

Minden tandemernyő kettő ejtőernyőt tartalmaz, egy főernyőt és egy tartalékernyőt. Emellett minden felszerelés kötelező tartozéka az úgynevezett biztosító készülék, ami automatikusan nyitja a mentőernyőt, ha a tandempilótával történne valami.

Felszereléseinket minden évben kötelező szakértővel bevizsgáltatni, így a minőségi- és állapotellenőrzés folyamatos és rendszeres. Tandempilótáink rendszeres továbbképzéseken tartanak lépést az ejtőernyős ugrás és az ejtőernyőzés rohamos fejlődésével.

Kizáró okok!

Gyakran felmerül az a kérdés, hogy lehetnek -e kizáró okai egy tandemugrás végrehajtásának? Sajnos igen. A négy legalapvetőbb kritérium:

  • Felső súlyhatár férfiak esetében 95kg!
  • Felső súlyhatár hölgyek esetében 85 kg!
  • Felső korhatár 60 év!
  • 18 év alatt szülői hozzájárulás szükséges a helyszínen!

Ezek mellett nem ajánlatos a tandemugrás olyan betegségek esetén, mint például az epilepszia, szív és érrendszeri betegségek, csontritkulás, illetve gerincbetegségek. Mivel nem szükséges orvosi vizsgálat a tandemugráshoz, fontos, hogy a jelentkező őszintén nyilatkozzon az egészségi állapotáról.

FOGLALÁS MENETE:

Ha szeretnél időpontot egyeztetni tandemugrásra, akkor hívd a +36 70 608 7373-as telefonszámot. Elérhetőek vagyunk minden nap 8.00-20.00 óráig.

Foglaláshoz szükséges adatok:

Az ugró neve, életkora, magassága, testsúlya.
Több ugró esetén, természetesen mindenki adataira szükség van.
Kapcsolattartó személy neve, telefonszáma.
Milyen típusú ugrást szeretne (felvétel nélküli,kézikamerás,kézi+külső kamerás)
A foglalást érdemes minimum két héttel az ugrás tervezett időpontja előtt megtenni!

Alapvető feltételek:

Férfiak esetében 95 kg-ot meg nem haladó testsúly.
Hölgyek esetében 85 kg-ot meg nem haladó testsúly.
15 és 60 év közötti életkor.
megfelelő egészségi állapot
(a kizáró okokról bővebben a részletek menüpontban olvashatsz)

Bezárás
Powered by